Wiosna już na dobre u nas zagościła, więc czas wprowadzić ją również na nasze stoły! Najlepszym sposobem na odświeżenie domowego menu są sałatki – z mięsem, bez mięsa, na ciepło, na zimno, warzywne lub owocowe. Wybór jest olbrzymi a wszystko zależy od naszej inwencji twórczej. A co możemy zmieszać?

Wiosna, a w szczególności maj to czas, kiedy na naszych stołach zaczyna gościć więcej kolorowych pozycji. Okres zimowo-przednówkowy już za nami, więc rozgrzewające, gęste zupy i ciężkie pieczone dania warto zamienić na lekkie potrawy ze świeżych składników. Aż szkoda zmarnować takie piękne warzywa i owoce! Najzdrowiej jest podawać świeże produkty w naturalnej formie – bez obróbki w piekarniku czy w garnku. Tak smakują najlepiej i zachowują w sobie całą moc witamin i składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na nasz organizm! Oczyszczają go i gwarantują olbrzymi zastrzyk energii wywołujący uśmiech na twarzy. Poza tym decydując się na warzywa i owoce sami czujemy się lżej i może nawet bardziej wiosennie?

Jeżeli nie macie pomysłów albo chcecie wprowadzić jakieś kuchenne innowacje do swojego menu, to przedstawiamy Wam kilka energetycznych, majowych propozycji polecanych przez naszych szefów kuchni!

Sałatka owocowa z sosem pomarańczowo-waniliowym
(Kobieta na Dzikim Zachodzie, w weekendy o 17:00 i 17:30)

Składniki:
• 1 szklanka cukru
• 1 pomarańcza (sok i otarta skórka)
• 1 laska wanilii
• 2 szklanki truskawek przekrojonych na pół
• 2 szklanki borówek amerykańskich
• 1 szklanka czerwonych winogron przekrojonych na pół
• 1 szklanka zielonych winogron przekrojonych na pół
• Inne owoce sezonowe wedle uznania
• Świeża mięta

Sposób przygotowania:

Owoce i mięte włóż do miski i zamieszaj.

Cukier zmieszaj z 1 szklanką wody, skórką i sokiem z pomarańczy oraz wanilią. Wlej na patelnię i podgrzewaj do zredukowania. Po otrzymaniu gęstego sosu przestudź i polej sałatkę.
Sałatka z granatu i ogórka (Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy, codziennie o 6:00 i 6:30)

Składniki:
• 6 dojrzałych pomidorów
• 1 czerwona cebula, posiekana
• Nasiona z ½ granatu
• 1 mały ogórek, obrany i posiekany
• 1 garść posiekanych rzodkiewek
• Posiekany szczypiorek z 2 dymek
• ¼ szklanki posiekanej mięty
• ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 3 łyżki oliwy
• 1 łyżka mielonej papryki
• 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
• ½ łyżeczki płatków chilli
• Sok z ½ cytryny
• 1 łyżeczka cukru
• Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Warzywa wymieszaj ze sobą w dużej misce.
Zmieszaj (lub zblenduj) ze sobą oliwę, mieloną paprykę, czosnek, płatki chilli, sok z cytryny, cukier i sól. Polej dressingiem warzywa.

Sałatka z buraka z kozim serem
(Kulinarne podróże z Guyem Fierim, od poniedziałku do piątku o 19: 00 i 19:30)

Składniki:
• 250 g buraków
• 75 ml oliwy z oliwek
• ½ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• 40 g orzeszków piniowych
• 125 g sera koziego
• 400 g mieszanki sałat
• 400 g młodego szpinaku
• 4 drobno posiekane czerwone cebule
• 60 ml octu winnego
• ½ łyżeczki sosu Worcestershire
• 2 łyżeczki sosu sojowego
• 1 łyżeczka musztardy Dijon
• 1 łyżka majonezu
• 2 łyżeczki estragonu

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Buraki obtocz w 15 ml oliwy. Zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika. Piecz do miękkości – około 1 godzinę. Wyciągnij i wystudź, a następnie obierz i pokrój na cienkie plasterki.

Orzeszki wrzuć na suchą patelnie i praż do uzyskania złotego koloru. Przestudź. Kozi ser pokrój na grube plasterki i obtocz w orzeszkach lekko dociskając.

W miseczce dokładnie wymieszaj (lub zblenduj) resztę oliwy, ocet winny, sos sojowy i Worcestershire, musztardę, majonez i estragon.

Wymieszaj zieleninę i cebulę wraz z większością sosu. Na wierzch dodaj buraki i ser. Skrop resztą sosu.

Smacznego!

_____________________________

O Polsat Food Network
Rozrywka i jedzenie prosto z serca.
Polsat Food Network to świeże spojrzenie na programy kulinarne i celebracja wszystkiego, co odważne, zabawne i rozrywkowe w tym gatunku. To nie jest typowy kanał o tym, jak gotować! Polsat Food Network to nieustająco jedna z najszybciej rozwijających się, lifestyle’owych i rozrywkowych marek, pełna wielokrotnie nagradzanych programów o gotowaniu, mistrzów kuchni i kulinarnych rywalizacji. W Wielkiej Brytanii Food Network to numer jeden wśród lifestyle’owych kanałów, dostępny na wszystkich największych platformach. Strona www.foodnetwork.co.uk jest dostępnym przez całą dobę dopełnieniem kanału, na którym można znaleźć codzienną ramówkę, oglądać na żywo lub na życzenie odcinki programów, zapoznać się z biografiami szefów kuchni, przepisami i innymi formami kontentu. W obszarze EMEA zapraszamy po więcej informacji na strony: Polska: www.foodnetwork.pl; Południowa Afryka: www.foodnetwork.co.za; dodatkowo EMEA: www.foodnetworktv.com. W USA zapraszamy na stronę www.foodnetwork.com, która jest wiodącą stroną kulinarną w Ameryce i gdzie kanał jest jednym z najbardziej popularnych w telewizji. Polsat Food Network należy do Scripps Network International, lidera w mediach lifestyle’owych, w dziedzinach, takich jak jedzenie, dom i podróże; dla telewizji, internetu i powstających platform. Na rynku międzynarodowym funkcjonuje pod nazwą Food Network.

Źródło: Materiały prasowe.

Polecane wpisy