Jak szybko, łatwo i smacznie przygotować mrożony przysmak?

Pistacjowe, waniliowe, miasteczkowe… Sorbety, śmietanowe i jogurtowe… Rodzajów i smaków lodów jest mnóstwo, ale wszystkie je łączy jedno – nieodzownie kojarzą się z latem i okresem gorących wakacji! Więc jak szybko przygotować je we własnej kuchni?

Zanim zabierzemy się za faktyczne przygotowanie schłodzonego smakołyku trzeba wybrać jego formę, bo lody lodom nierówne. Mamy 5 różnych form:

  • Sorbet – bazą są owoce, bardzo lekki w smaku, nie zawiera nabiału
  • Sherbet – mieszanka owoców i nabiału, forma lżejsza od klasycznych lodów
  • Mrożony jogurt – smakiem i konsystencją przypomina lody, ale powstaje
    z jogurtu a nie mleka i śmietany
  • Lody – wszystkim znana, klasyczna forma – na pełnotłustym mleku lub
    z niskoprocentową śmietaną, również mogą zawierać jajka
  • Gelato – głęboko śmietanowe i aksamitne, co jest zasługą śmietany i, tym razem, koniecznie jajek.

Wielość rodzajów pokazuje jak szeroki wachlarz smakołyków można przygotować,  a przecież to tylko podstawy! Tak naprawdę wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej. Można mieszać smaki, składniki, owoce – do wyboru do koloru!

Jednak najważniejszym etapem przygotowania domowych lodów jest okres zamrażania. Jeżeli macie specjalną maszynę do lodów to rozwiąże ona ten problem za Was. Jednakże, jeżeli jej nie macie będzie trzeba dopilnować lodów samemu.  W czasie zamrażania należy, bowiem systematycznie mieszać lody – co mniej więcej 1,5 godziny. Pozwoli im to na zachowanie aksamitnej konsystencji a woda zawarta w produktach się nie wytrąci. Więc jeżeli chcecie spróbować się podjąć wykonania domowych lodów, to podsuwamy Wam sprawdzone przepisy przez szefów Polsat Food Network!

Lody jagodowo-czekoladowe

Lody jagodowe z czekoladą(Kobieta na Dzikim Zachodzie, w każdy weekend o 17:00 i 17:30)

Składniki:

1,25 l jagód

1¼ szklanki cukru

Sok z ½ cytryny

1½ szklanki śmietany 18%

1½ szklanki kremówki

5 żółtek

115g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Do garnka wsyp jagody, ¼ szklanki cukru i sok z cytryny. Podgrzewaj do czasu zredukowania soku z owoców. Po około 20 minutach przelej owoce na gęste sito
i odciśnij. Resztki pozostałe na sicie wyrzuć.

W drugim garnku umieść śmietanę i resztę cukru i podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Żółtka zmiksuj do białości a następnie zmieszaj ze szklanką ciepłej śmietany i wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj żółtka do gotującej się śmietany i podgrzewaj przez 5 minut nieustannie mieszając.

Kremówkę wymieszaj z przestudzonym syropem owocowym a następnie dodaj do masy śmietanowej. Zamrażaj  w zamrażalniku lub przy użyciu maszyny do lodów.

Posyp posiekaną czekoladą.

Lody cytrynoweLody cytrynowe

(Świeże smaki z Anną Olson, od poniedziałku do piątku o 13:00 i 13:30)

Składniki:

1 szklanka kremu cytrynowego (lemon crud)

1,3 l mleka skondensowanego

2 łyżki mleka w proszku

2 szklanki półtłustego mleka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

½ szklanki kremówki

Sposób przygotowania:

Zmieszaj ze sobą mleko skondensowane, mleko, mleko w proszku i ekstrakt waniliowy na gładką masę. Zamrażaj lub wstaw mieszankę do maszyny do lodów. Podczas zamrażania, zanim lody się zetną wmieszaj krem cytrynowy. Pozostaw w zamrażalniku do stwardnienia.

Ciasto lodowe

Ciasto lodowe(Nigella ekspresowo, w weekend o 16:00 i 16:30)

Składniki:

1,2 l lodów (miękkie)

180 g orzeszków w miodzie

200 g posiekanej czekolady

60 g batonika energetycznego pokruszonego na kawałki

150 g herbatników w czekoladzie pokruszonych na kawałki

Sposób przygotowania:

20-centymetrową formę wyłóż folią spożywczą. Ogrzane lody zmieszaj z orzeszkami, 150 g czekolady, pokruszonym batonikiem i 100 g pokruszonych herbatników. Przełóż do przygotowanej formy i wyrównaj. Zamróź do uzyskania twardej konsystencji.

Podawaj posypane resztą herbatników i czekoladą.

Smacznego!

O Polsat Food Network

Rozrywka i jedzenie prosto z serca.

Polsat Food Network to świeże spojrzenie na programy kulinarne i celebracja wszystkiego, co odważne, zabawne i rozrywkowe w tym gatunku. To nie jest typowy kanał o tym, jak gotować! Polsat Food Network to nieustająco jedna z najszybciej rozwijających się, lifestyle’owych i rozrywkowych marek, pełna wielokrotnie nagradzanych programów o gotowaniu, mistrzów kuchni i kulinarnych rywalizacji. W Wielkiej Brytanii Food Network to numer jeden wśród lifestyle’owych kanałów, dostępny na wszystkich największych platformach. Strona www.foodnetwork.co.uk jest dostępnym przez całą dobę dopełnieniem kanału, na którym można znaleźć codzienną ramówkę, oglądać na żywo lub na życzenie odcinki programów, zapoznać się z biografiami szefów kuchni, przepisami i innymi formami kontentu. W obszarze EMEA zapraszamy po więcej informacji na strony: Polska: www.foodnetwork.pl; Południowa Afryka: www.foodnetwork.co.za; dodatkowo EMEA: www.foodnetworktv.com. W USA zapraszamy na stronę www.foodnetwork.com, która jest wiodącą stroną kulinarną w Ameryce i gdzie kanał jest jednym z najbardziej popularnych w telewizji. Polsat Food Network należy do Scripps Network International, lidera w mediach lifestyle’owych, w dziedzinach, takich jak jedzenie, dom i podróże; dla telewizji, internetu i powstających platform. Na rynku międzynarodowym funkcjonuje pod nazwą  Food Network.

Źródło: Materiały prasowe

Polecane wpisy